Uudenmaan Vasemmistoliitto tyrmistyi aikeista lakkauttaa Kellokosken sairaala

Piirihallituksen kannanotto 20.8.2015

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ylin virkamiesjohto on alkusyksyn aikana tuomassa Husin hallitukselle esityksen, jossa Kellokosken sairaala lakkautettaisiin ja psykiatrinen hoito keskitettäisiin Helsingin Töölöön, Kivelän sairaalaan.

Perusteluina esitykselle on, että Kellokosken sairaalan rakennukset kaipaavat suuria remontteja ja se, että Kellokoski sijaitsee 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä.

Uudenmaan Vasemmistoliitto esittää, että lakkauttamisen sijaan Kellokoskelle perustetaan nykyaikainen psykiatrisen hoidon ja erilaisten mielenterveyspalveluiden kehittämis- ja osaamiskeskus.

Kellokosken sairaala täytti kesäkuussa 100 vuotta. Sairaalan ympäristöä on rakennettu sata vuotta. Sairaalan henkilökunta on kulkenut mielisairaanhoidon kehityksen kärjessä. Kellokoski on ainoa sairaala Uudellamaalla, jossa järjestetään työtoimintaa kuntoutuville potilaille – moisessa mittakaavassa se ei muualla ole edes mahdollista.

Kellokosken kyläläiset sanovat, että Kellokosken sairaala on enemmän kuin sairaala. Se on osa kylää, sen identiteettiä. Kyläläiset ovat tottuneet potilaisiin ja tarjoavat heille turvallisen ympäristön asettua takaisin normaaliin arkeen.

Kellokoskella työskentelee 430 työntekijää, joista suurin osa asuu lähiseudulla.
Näiden työpaikkojen poistumisella on suuri merkitys noin 5000 asukkaan kylälle ja tulee välittömästi näkymään yritysten arjessa.

Kylä sijaitsee suhteellisen hyvien yhteyksien päässä Helsingistä ja huikea ympäristö luo mahdollisuudet toimivan ja kauniin kampuksen ja uudenlaisten psykiatristen hoito- ja kuntoutuskeinojen luomiseen